Opstalverzekering en de onduidelijkheden

Verzekeringen afsluiten is iets om goed over na te denken. Er moet bedacht worden wat nodig is en met wat voor soort verzekering dit dan wordt gedekt. Ook is het natuurlijk de vraag welke aanbieder het beste bij de aanvrager van een verzekering past. Een verzekering waar rondom veel onduidelijkheid ontstaat is de opstalverzekering. Eerst zal er kort worden uitgelegd wat een opstalverzekering is, vervolgens zullen een aantal veel voorkomende onduidelijkheden betreft de opstalverzekering worden behandeld.

Een opstalverzekering is een verzekering die schade dekt aangebracht aan een opstal. Een opstal is een door de mens aangeleverd gebouw. Een goed voorbeeld van een belangrijk opstal dat vaak verzekerd wordt, is een woning of bedrijfspand. Een opstalverzekering verzekert tegen schade aangericht door bijvoorbeeld brand, inbraakpogingen, water, bliksem of vandalisme. Dit verschilt per aanbieder.

Een veelvoorkomende onduidelijkheid rondom de opstalverzekering is wat het verschil is tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Waar een opstalverzekering juist het huis of pand zelf beschermt, wordt er niks verzekert wat betreft de spullen in het huis. Een inboedelverzekering daarentegen is bedoeld voor de spullen die in het pand staan, maar zal geen schade aan het pand zelf dekken.

Nu bekend is dat een opstalverzekering over een pand of huis gaat, is er vaak de vraag wat dan het verschil is tussen een woonhuisverzekering en een opstalverzekering. Het antwoord is dat er geen verschil is tussen deze twee. Het zijn twee voorkomende termen voor dezelfde verzekering.

Ook is het vaak onduidelijk wat de relatie is tussen een brandverzekering en een opstalverzekering. Een opstalverzekering valt onder een soort brandverzekering. Echter, een brandverzekering zal alleen schade door brand aan vergoeden van de eigendommen, afhankelijk van de soort verzekering voor opstal of inboedel. Een opstalverzekering is veelzijdiger. Deze verzekering verzekert niet alleen de opstal tegen schade aan brand, maar ook voor andere schadegevallen zoals waterschade, blikseminslag, inbraakpogingen of vandalisme. Let hierbij wel op dat de opstalverzekering dus niet geldt voor de inboedel, hiervoor moet een aanvullende inboedelverzekering aangeschaft zijn.

Een opstalverzekering zal is geen verplichting zijn bij een huis. Toch is het meestal wel handig om een opstalverzekering af te sluiten. Een veelvoorkomende vraag is dan ook de vraag wanneer dit wel of niet nodig is. Bij een koophuis kan het gezien worden als een verplichte om een opstalverzekering te hebben. Bij een huurwoning is dit niet het geval, het is dan namelijk de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Voor bedrijven is dit soortgelijk. Als een bedrijf een pand zelf heeft gebouwd is een opstalverzekering een aanrader. Als het pand gehuurd is dan is dit niet de taak van de huurder, maar van de verhuurder. Echter, wanneer de huurder gaat verbouwen of aanbouwen, dan zal deze wel een opstalverzekering moeten aanvragen voor de toegevoegde waarde.

Het is vaak onduidelijk of aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar moeten worden afgesloten. Dit is niet verplicht, toch is dit wel handig. Er hoeft namelijk niet nagedacht te worden onder welke verzekering het eigendom valt aangezien er maar één verzekeraar is.

Over de kosten kan ook nog het een en ander verteld worden. Een verzekering is natuurlijk niet gratis, maar de kosten staan niet vast. Voor een opstalverzekering wordt een bepaald premie betaalt. Dit premie is afhankelijk van de opstal. In het geval van het huis zullen de bouwmaterialen van het pand een rol spelen. Ook de gezinssituatie van de inwonende speelt een rol bij de hoogte van de premie. Naast de premie, is er ook nog sprake van een eigen risico. Dit eigen risico is een bepaald bedrag waarvoor de verzekerde zelf aansprakelijk is bij schade. Deze moet de cliënt dan ook zelf betalen bij schade. Hierbij komt dan ook de vraag wat het geval is als de hoogte van het eigen risico hoger is dan de schade zelf. Wanneer dit het geval is zal de verzekering niet geldig zijn. De hoogte van het eigen risico is op zich ook afhankelijk van het type woning.